Układ nerwowy to bardzo skomplikowany i złożony system, dzięki któremu myślimy, czujemy, odbieramy bodźce z otoczenia i je analizujemy. Aby tak złożone procesy mogły zachodzić w mózgu, musi on mieć dużo energii. Tę uzyskuje z jedzenia, ale jak jeść, żeby wspomóc działanie ośrodkowego układu nerwowego? Sprawdź, jakie produkty włączyć do swojej diety.
Czym żywi się mózg?
Cały organizm pobiera energię z pożywienia, jednak narządy potrzebują różnych witamin i składników mineralnych. Układ nerwowy potrzebuje głównie glukozy, aby móc funkcjonować, jednak jest to tylko paliwo.
Bez odpowiednich pierwiastków nie jesteśmy w stanie zapamiętywać, koncentrować się, ani myśleć racjonalnie. Badania pokazują, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdolności poznawcze oraz nastrój.
Osoby borykające się z depresją powinny zastosować specjalny jadłospis. Udowodniono, że styl żywienia może wspomóc proces leczenia, a nawet doprowadzić do zupełnego pozbycia się choroby.
Mózg potrzebuje węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, kwasów omega, lecytyny, żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu. Niedobór lub nadmiar tych substancji w ciele prowadzi do zaburzeń neurologicznych albo psychicznych.
Węglowodany złożone
Mózg pobiera aż 25% energii dostarczanej organizmowi, choć stanowi zaledwie 2% masy ciała. Najbardziej potrzebuje glukozy oraz tlenu. Niemal połowa glukozy we krwi trafia właśnie do ośrodkowego układu nerwowego (OUN).
Nie należy jednak żywić się ciastkami i słodkimi napojami! Cukier w nich zawarty nie stanowi odpowiedniego paliwa, ponieważ go nie trawimy. Trafia do krwi i stanowi obciążenie dla trzustki.
Glukoza, której potrzebujesz, pochodzi z węglowodanów złożonych, które cechują się zawartością błonnika oraz witamin. Znajdziesz je w ziarnach, nasionach, kaszach, makaronach oraz fasoli i ziemniakach. Glukoza z powyższych produktów jest uwalniana do krwi stopniowo w procesie trawienia.
Źródła węglowodanów złożonych:
- ziarna,
- nasiona,
- kasze,
- makarony,
- fasola,
- ziemniaki.
Witaminy
Kojarzone głównie z układem odpornościowym oraz wyglądem włosów, skóry i paznokci. Jednak witaminy potrzebne są wszystkim narządom i tkankom w organizmie, również mózgowi.
Ośrodkowy układ nerwowy wymaga głównie choliny (B4) i niacyny (B3). Ich niedobór powoduje poważne problemy z zapamiętywaniem oraz koncentracją. Występuje także uciążliwa bezsenność przy jednoczesnym zmęczeniu.
Osoby cierpiące na zaburzenia układu hormonalnego powinny dodatkowo suplementować kompleks witaminy B, głównie cukrzycy oraz ci z chorą tarczycą. Naturalnym źródłem witamin z grupy B są mięso, nasiona słonecznika, soja, fasola, groch, orzechy ziemne oraz produkty pełnoziarniste.
Źródła witaminy B:
- mięso,
- soja,
- groch i fasola,
- orzechy,
- nasiona słonecznika.
Składniki mineralne
Najpopularniejszym pierwiastkiem, którego potrzebuje układ nerwowy, jest magnez. Każda reklama suplementu zapewnia, że dzięki genialnemu produktowi mózg zacznie pracować na najwyższych obrotach. Bez względu na to, jakie działanie wykazują suplementy, magnez bez wątpienia jest niezbędny w organizmie. Chroni OUN przed metalami ciężkimi i bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych.
Fosfor odgrywa ogromną rolę w układzie kostnym, jednak mózg także z niego korzysta. Dzięki niemu poprawia się pamięć i koncentracja oraz nastrój. Ryby stanowią najlepsze źródło tego pierwiastka.
Żelazo i potas są niezbędne do utrzymania odpowiedniego natlenienia mózgu, dlatego jedz liściaste warzywa, owoce pestkowe, rodzynki, pomidory i ziemniaki. Natomiast cynk, który wpływa pozytywnie nie tylko na stan skóry, ale również na inteligencję, znajduje się w pestkach dyni.
Kwasy z grupy omega są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływają na pamięć, koncentrację oraz myślenie. Ich niedobór prowadzi do halucynacji oraz innych zaburzeń neurologicznych. Znajdziesz je głównie w rybach oraz tłuszczach roślinnych, przy czym olej lniany jest najlepszym źródłem.
Źródła składników mineralnych:
- owoce,
- warzywa,
- ryby,
- pestki dyni,
- orzechy,
- mleko i przetwory mleczne,
- oleje roślinne.