Kawa, herbata – każdy zna te napoje, ale do grona pobudzających napitków należy jeszcze egzotycznie brzmiąca, tajemnicza Yerba Mate. Czym jest i skąd się wzięła? Czy każdy może ją przyrządzać i pić? Poznaj odpowiedzi na te wszystkie pytania. Przeczytaj nasz artykuł i pozbądź się wątpliwości.

Czym jest Yerba Mate?

Napój jest popularny głównie w Ameryce Południowej. Odkryto go w Paragwaju. Ostrokrzew Paragwajski to drzewo, z którego liści parzy się właśnie Yerbę. Jest to zatem nic innego, jak ziółko w formie herbaty.

Zerwane liście poddaje się myciu, suszeniu i prażeniu. Następnie wzbogaca się je o inne zioła lub kawałki suszonych owoców, pakuje do pudełek i eksportuje do sprzedaży na całym świecie. Choć u nas ten napój nie jest znany, znalazł swoich fanów.

Właściwości Yerby

Pewnie się zastanawiasz, co sprawia, że ten egzotyczny napitek dostał własny artykuł – wygląda na to, że to zwykła herbata. Nic bardziej mylnego! Yerba Mate to niesamowicie zdrowy napój, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę.

Charakteryzuje się głównie tym, że pobudza na długi czas i poprawia nastrój. Co ciekawe, Yerba zawiera mniej kofeiny niż herbaty i kawy. Za pozytywny wpływ na układ nerwowy odpowiadają alkaloidy purynowe, czyli złożone związki pochodzenia roślinnego.

Napój nie daje nagłego kopa energetycznego – wzrost pobudzenia jest stopniowy, dlatego dobrze sprawdzi się w przypadku osób, które źle się czują po kawie. Jednocześnie Yerba Mate w ogóle nie wypłukuje magnezu i potasu.

Warto zwrócić uwagę na to, że napar zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dlatego może stanowić dobry suplement diety. Wspomaga procesy trawienne, przyspiesza metabolizm oraz wzmacnia układ odpornościowy w walce z bakteriami, grzybami i wirusami.

Cechą rozpoznawczą egzotycznego napoju jest jego gorzki smak. Nie każdy się z nim polubi, jednak są tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez spożycia naparu z Yerby. Zainteresować się nią powinny osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ łagodzi ona uczucie głodu.

Właściwości Yerba Mate:

  • pobudza i wzmaga koncentrację,
  • nie wypłukuje magnezu,
  • zawiera witaminy,
  • wspomaga trawienie,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża uczucie głodu.

Jak przygotować Yerba Mate

Należy zacząć od tego, że do picia przeznaczony jest specjalny zestaw składający się z bombilli i matero. Bombilla to metalowa łyżeczka, która jednocześnie pełni funkcję słomki. Matero z kolei jest naczyniem w kształcie gruszki, służącym do parzenia napoju. Dostępne są ceramiczne, ale prawdziwi smakosze piją Yerbę z drewnianego matero.

Oczywiście, nie potrzebujesz wcale całego rynsztunku, aby skosztować tego napoju. Wystarczy zwykły kubek. Ewentualnie przyda się sitko, takie samo jak do liściastej herbaty, aby z łatwością usunąć fusy.

Wybrane naczynie wypełnij do połowy suszem. Jeżeli wolisz delikatniejszy smak, nasyp mniej (¼ kubka). Zagotuj wodę i odczekaj chwilę, aby jej temperatura spadła do 75 stopni Celsjusza. Zalej Yerbę i parz ją około 5 minut. Gotowe!

Wprawieni smakosze szykują napój „na oko” – podobnie jak większość osób czyni w przypadku kawy. Jeśli jednak dopiero zapoznajesz się z egzotycznym napitkiem, zastosuj się do naszej instrukcji, aby uzyskać optymalny smak i aromat.

Rodzaje Yerba Mate

Podobnie jak w przypadku herbaty, Yerba Mate jest sprzedawana z różnymi dodatkami, które nieco wpływają na smak napoju. Istnieje opcja torebkowa, podobna do herbat ekspresowych, jednak jeśli chcesz na poważnie podejść do tematu i skosztować oryginalnego Paragwajskiego naparu, zdecydowanie kup wersję liściastą.

Ponadto dostępne są cztery rodzaje:

  • argentyńska,
  • paragwajska,
  • brazylijska,
  • urugwajska.

Dla początkujących polecana jest pierwsza opcja, ponieważ cechuje się najłagodniejszym smakiem i działaniem. Druga pozycja charakteryzuje się drobniejszym suszem i wyższą zawartością pyłu. Yerba z Brazylii przypomina mąkę, a jej smak kojarzony jest z trawą. Ostatnia na liście znalazła się odmiana urugwajska, która również jest bardzo drobno siekana i długo leżakuje, zanim trafi do sprzedaży.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here