To, co jemy, ma ogromny wpływ na całe nasze życie. Nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również na samopoczucie psychiczne. Czy wiedziałaś, że istnieją produkty, które dosłownie dodają szczęścia? Wcale nie chodzi o ciastka i pizzę, te wykazują działanie przeciwne. Wszystko to, co ci dziś przedstawimy, należy do zdrowej żywności. Zainteresowana? Zapraszamy do lektury!

Co odpowiada za dobry nastrój?

Na nasz nastrój wpływa wiele czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Relacje z ludźmi, status społeczny, stan ekonomiczny, praca oraz rozwijanie swoich pasji. Od wewnątrz natomiast za humor odpowiada oczywiście mózg.

Istnieje pewna tendencja do rozdzielania umysłu od ciała. Jest to nieprawidłowe, ponieważ układ nerwowy jest nierozerwalną częścią organizmu. Pobiera energię z tego samego pożywienia, które zasila np. mięśnie i płuca.

Badania pokazują, że układ pokarmowy ma duży wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale i nerwowy. Eksperci wykazali związek między depresją a naruszoną lub zniszczoną błoną śluzową jelit. To właśnie tam wchłaniają się niezbędne witaminy oraz składniki mineralne trafiające do innych organów.

Za dobry nastrój odpowiadają również hormony produkowane przez wyspecjalizowane gruczoły. Te zaś także pobierają mikro- i makroelementy z jedzenia, przetwarzając je na odpowiednie substancje. Nie ma zatem znaczenia, ile szczęścia cię otacza – jeśli nie zastosujesz zdrowej diety, to wszystko nie będzie miało żadnego znaczenia.

Węglowodany jednak dobre?

Przyjęło się, że węglowodany to puste zapychacze i wiele osób stara się ich unikać. Owszem, w nadmiarze szkodzą, ale to się tyczy wszystkiego. Potocznie zwane „węgle” stanowią źródło energii dla organizmu, więc są absolutnie niezbędne, szczególnie w przypadku śniadania.

Mózg żywi się głównie glukozą, dlatego nie przesadzaj z ograniczaniem (zdrowego) cukru. W żadnym wypadku nie polecamy ciastek i cukierków, chodzi raczej o naturalnie występujące cukry, np. te z owoców.

Aby zmaksymalizować dobry wpływ węglowodanów, staraj się jeść posiłki złożone z produktów o tzw. niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Dzięki temu energia będzie uwalniania stopniowo przez kilka godzin, a ty unikniesz nagłego pobudzenia i dokuczliwego znużenia po strawieniu paliwa. Jednocześnie unikając pustych kalorii, uda ci się schudnąć!

Witaminy i minerały

Nikt chyba nie ma wątpliwości co do tego, że witaminy są potrzebne. Kojarzą nam się ze wzmocnieniem odporności i zbawiennym wpływem na skórę, włosy oraz paznokcie, jednak układ nerwowy pobiera ich ogromną ilość w ciągu dnia.

Nie sposób wymienić jednej, najważniejszej witaminy, ponieważ mózg oraz hormony potrzebują ich wszystkich, jednak na dobry nastrój najlepsze są te z grupy B. Ponadto zadbaj o odpowiednią ilość magnezu i kwasów z grupy omega w swojej diecie.

Przeciwutleniacze – wrogowie wolnych rodników

Na nasz organizm czyha wielu przeciwników, dlatego warto wspierać układ immunologiczny w walce z nimi. Mózg jest wrażliwy na działanie wolnych rodników, czyli cząsteczek, które powstają podczas rozkładu składników pożywienia.

Niestety negatywnie wpływają na zdrowe komórki, znacznie przyspieszając ich starzenie oraz umieranie. Przeciwutleniacze, albo antyoksydanty są specjalistami w ich zwalczaniu.

Produkty, które powinny się znaleźć w twojej kuchni

Podstawy już znasz, czyli wiesz doskonale czym się kierować podczas doboru składników swoich posiłków. Mamy dla ciebie propozycje konkretnych produktów, które powinnaś mieć zawsze pod ręką, aby poprawić sobie humor i dodać zdrowia.

Każdy lubi czekoladę i rzeczywiście ma ona pozytywny wpływ na nasz nastrój, ale pod warunkiem, że jest czekoladą. Niestety ta dostępna w sklepie najczęściej jest wyrobem cukrowym z dodatkiem kakao. Wybieraj zawsze gorzką wersję, z przynajmniej 70% kakao.

Jeśli czujesz, że brakuje ci magnezu, sięgnij po ziarna słonecznika, orzechy brazylijskie, sezam lub migdały. Pamiętaj, aby były surowe, nieprażone i koniecznie bez dodatkowych „polepszaczy”, np. cukru.

Spożywaj dużo pomidorów, jęczmienia, brokułów, kapusty i owoców morza, ponieważ dostarczają selenu. Jego niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na depresję oraz ze wzrostem agresji.

Aby wspomóc produkcję serotoniny, zjedz banana albo pestki dyni. Hormon szczęścia znajduje się również w marchewce, szpinaku, awokado oraz płatkach owsianych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here