Dzieci rozwijają się każdego dnia. Nie tylko rosną, ale również uczą się, dlatego ich organizmy potrzebują dużo energii. Pobierają ją z pożywienia, ale nie każdego. Ich dieta musi być zbilansowana oraz urozmaicona, aby dostarczyła wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Dowiedz się, jakie produkty żywnościowe powinny pojawić się na talerzu przedszkolaka.
Dobra dieta = dobre zdrowie
Zdrowe jedzenie wpływa pozytywnie na cały organizm i nie jest to żaden sekret ani odkrycie. W przypadku dzieci w wieku 4-6 lat jest dokładnie tak samo, z tym że w ich przypadku ciało rozwija się fizycznie oraz umysłowo, dlatego dieta odgrywa niesamowicie ważną rolę. Musi być zbilansowana, aby maluch miał energię na cały dzień.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne przedszkolaka, w zależności od wieku, wynosi 1400 – 1700 kcal. Jednak to nie mogą być przypadkowe produkty, takie jak słodycze lub inne wypełniacze żołądka, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Dziecko powinno jeść pięć posiłków każdego dnia, przy czym trzy z nich większe, tj. śniadanie, obiad, kolacja, oraz dwa jako przekąski – drugie śniadanie i podwieczorek.
Warto zaznaczyć, że przedszkolaki dużo chorują, co jest spowodowane niewykształconym jeszcze układem immunologicznym, dlatego dieta powinna pełnić także rolę wspomagacza odporności. Niektóre produkty żywieniowe mają bardzo dobry wpływ na ochronę małego organizmu przed bakteriami i wirusami.
Co musi znaleźć się na talerzu przedszkolaka?
Przede wszystkim żywność podawana dziecku powinna być jak najmniej przetworzona. Jest to istotne z tego względu, że im produkt bliższy naturze, tym więcej posiada składników mineralnych oraz witamin, które są potrzebne komórkom do budowy i przeprowadzania procesów związanych ze wzrostem ciała. Układ nerwowy również pobiera wiele minerałów, ponieważ się rozwija i przyswaja bardzo dużo nowych informacji.
Wymienione wyżej dzienne zapotrzebowanie kaloryczne powinno dzielić się w następujący sposób:
- 12% białka
- 30-35% tłuszczów
- 53-58% węglowodanów.
Oznacza to, że podstawą diety przedszkolaka powinny być owoce i warzywa, bo to właśnie one dostarczają węglowodanów w głównej mierze. Nie wolno jednak zapominać o innych składnikach, które są równie niezbędne w jadłospisie malucha!
Na podium z warzywami, lądują produkty mleczne, tj. mleko, mleczne napoje fermentowane i sery. Dostarczają organizmowi wapnia, który bierze udział w budowie kości. Składniki te nie powinny być zbyt tłuste, ale nie mogą być także odtłuszczone – jak widać na powyższej liście, tłuszcze są bardzo potrzebne dzieciom.
Trzecie miejsce należy do produktów zbożowych, i uwaga – ziemniaków. Pomimo iż są to warzywa, zawierają głównie skrobię, dlatego dołącza się je do kategorii razem z ziarnami. Pieczywo podawaj zarówno pszenne, jak i żytnie. Kasze i ryż są zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością w ciągu dnia. To samo dotyczy płatków śniadaniowych, jednak pamiętaj, aby wybierać te bez dodatku cukru. Na talerzu powinna się też znaleźć odrobina mięsa lub ryby oraz jaja.
Przykre skutki nieodpowiedniej diety
Jeżeli nie zadbasz o urozmaicone i zbilansowane posiłki dla swojego przedszkolaka, może się to odbić na jego zdrowiu i rzutować na przyszłość. Niestety coraz częściej obserwuje się nadwagę u dzieci. Spowodowane jest to zbyt dużą ilością cukru w diecie oraz niedostateczną aktywnością fizyczną. Nic się nie stanie, jeśli raz w tygodniu twoja pociecha zje kilka żelków, albo cukierków, jednak nie pozwalaj na codzienne przyjemności tego typu.
Zadbaj również o ruch. Naucz malucha, że ćwiczenia mogą być dobrą zabawą i zachęcaj go do ćwiczeń. Nie chodzi oczywiście o brzuszki i przysiady, ale możecie urządzić sobie małe wyścigi podczas spaceru, albo skakanie przez przeszkody.
O dziwo, popularnym problemem jest niedożywienie, nawet u dzieci z dobrze sytuowanych rodzin. Nie jest to wynik niejedzenia, a nieodpowiednio dobranego jadłospisu. Przedszkolaki należące do tej grupy żywią się głównie słodyczami oraz jedzeniem typu fast food. Są najedzone, ale organizm nie dostaje niezbędnych minerałów.