Czy wiedziałaś, że dzięki sprytnie dostosowanej diecie możesz spalać więcej kalorii? Tak, to możliwe! Istnieją produkty, które znacznie przyspieszają spadek kilogramów i przybliżają do uzyskania wymarzonej sylwetki. Poznaj je i wprowadź do swojego jadłospisu już dziś!
Warzywa i owoce, które nie tylko smakują
Z owocami zwykle należy uważać podczas diety odchudzającej. Zawierają sporo cukru, dlatego poleca się je jeść w ograniczonej ilości i raczej w pierwszej połowie dnia. Niektóre z nich jednak posiadają zbawienne dla organizmu właściwości, dzięki którym szybciej schudniesz.
Pyszny, orzeźwiający arbuz ma działanie nawadniające, ponieważ składa się w 90% z wody. Ponadto ma niezbędne nam witaminy A i C oraz likopen, czyli przeciwutleniacz. Spróbuj spożywać go przed posiłkiem. Dosłownie dwa niewielkie kawałki wystarczą, abyś szybciej poczuła się nasycona i w efekcie zjadła mniej kalorycznego posiłku.
Dobrze znany i polecany jest grapefruit, jednak niewiele osób wie dlaczego. Ta biała, nieco gorzka powłoka znajdująca się między skórką a owocem zawiera błonnik przyspieszający perystaltykę jelit. Miąższ natomiast hamuje apetyt i wspomaga usuwanie tłuszczu, tym samym odchudza.
Gruszki i jabłka należą do bardzo słodkich owoców, dlatego w tym przypadku warto stosować się do ogólnych wytycznych. Wybieraj je jako drugie śniadanie i nigdy nie obieraj! To właśnie skórka ma najwięcej błonnika. Jeżeli masz ogromną ochotę na coś słodkiego, zjedz jagody, ponieważ zawierają dużo wody i dostarczają mało kalorii. Stanowią doskonały dodatek do pierwszego posiłku w ciągu dnia, lub przekąskę.
Warzywa są zdrowe, dostarczają wielu witamin i… odchudzają! Świeże i surowe możesz spożywać o każdej porze, ponieważ mają bardzo mało kalorii. Na dodatek nawadniają i obfitują w dobroczynny błonnik. Miej zawsze pod ręką pokrojoną marchew, seler naciowy lub kalarepę i korzystaj z nich kiedy czujesz wilczy głód.
Może być ciężko jeść ostrą paprykę chili, ale staraj się dodawać drobno pokrojoną do zup, sałatek i mięs. Kapsaicyna w niej zawarta przyspiesza metabolizm. Ostre dania w ogóle szybciej powodują uczucie sytości.
Kasze, pestki, płatki i ziarna
Modną i zdrową opcją śniadaniową są owsianki i smoothie bowl. Ich podstawą są płatki, np. z amarantusa, który posiada dużo białka, pochodnych witaminy E, żelazo, wapń oraz magnez. Ponadto zawierają tryptofan – naturalny składnik stosowany do leczenia bezsenności i depresji. Mało kalorii, a mnóstwo dobra i efekt odchudzający!
Pestki z dyni nie bez powodu polecane są osobom borykającym się z anemią. Zawierają dużo żelaza i błonnika. Ziarna fasoli to kolejny dobry produkt, dzięki któremu szybko się nasycisz i wspomożesz jelita. Możesz robić z nich dipy do warzyw – uzyskasz treściwą przekąskę do filmu.
Quinoa, czyli komosa ryżowa to pochodząca z Ameryki Południowej kasza, która zawiera dużo białka i wapnia. Więcej niż mleko! Przyrządza się ją tak samo jak ryż, po czym dodaje inne składniki według uznania. Dzięki tym ziarnom dostarczysz organizmowi cynku, selenu i witamin z grupy B.
Dla tych, którzy uwielbiają chrupiące przekąski, mamy dobrą informację. Spokojnie możesz zajadać się chrupkim, pełnoziarnistym pieczywem i popcornem. Ale nie takim z kina! Przygotuj go samodzielnie bez dodatku tłuszczu i soli, np. w mikrofali. Praktycznie nie ma kalorii, za to obfituje w białko.
Napoje i przyprawy dobre dla metabolizmu
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Bardzo dobrze, ponieważ kofeina nie tylko pobudza, ale również działa na metabolizm. Pamiętaj, aby nie dodawać cukru – zastąp go ksylitolem lub erytrytolem i dodaj odtłuszczone mleko. Chude produkty mleczne przyspieszają odchudzanie brzucha.
Dla smakoszy herbat polecamy czerwoną i zieloną. Te dobroczynne napary usprawniają procesy trawienne i pobudzają przemianę materii. Ponadto działają niczym bloker przeciwko wchłanianiu tłuszczów.
Do powyższych napojów z powodzeniem możesz dodać cynamon. Ta niepozorna przyprawa kojarzona z wypiekami stabilizuje poziom cukru we krwi. Powinna znaleźć się szczególnie w kuchni osób chorych na cukrzycę oraz insulinooporność.